"it may happen that you hate a thing which is good for you. and it may happen that you love a thing which is bad for you.Allah knoweth, you know not'

10 May 2013

Naza Blade 650 TBR SE @ Hyosung

Naza Blade 650 TBR 2013, SE

Hari ni nak cerita benda yang di luar kotak sikit, selalu cita pasal anak2, resepi, jjcm, jalan2 sampai tak makan. Hari ni nak cita pasal motosikal. hahaha terasa lak diri ini setara dengan penulis Arena Motosikal. Hakk Tuii!! Fengsan, muntah darah la korang jab lagi.
Acctually entry ni nak cerita pasal Si hyosung kesayangan hubby i. Hyosung ni lah yang bertanggunggungjawab menyebabkan kasih sayang dan perhatian hubby kepada i  makin berkurang. Hahah gurau je!! Sebenarnya dah lama hubby i kepingin untuk memiliki superbike ni. Tapi I tak berapa nak restu sangat keinginan die. Tapi dah hubby i  asik dok sebut je siang malam pagi petang letih gak. Asik dok gugel n pegi intai je kedai jual superbike sampai i pun dah kenal sape Magelli, Kawasaki, Ninja, Ducati dan lain2. Sudahnya i PASRAH gak dengan keinginannya.PASRAH ye Bang!

Setelah mendapat kepasrahan i, dengan ghairahnya hubby i pegi booked. Telan air liur la gak bila si Hyosung ni dah balik umah. Acctually i tak berapa restu sangat dengan minat2 yang melibatkan superbike ni. .ye la sangat terdedah dengan bahaya bila menunggang motor sebegini rupe. Sebab i sayang hubby i.
 
Hyosung ni acctually gadis korea. heh Gadis ke? Jejaka korea kot. Masuk Malaysia pakai AP Naza. Ups ko ni PATI or Pendatang dengan Izin haha. Jom kenali Hyosung atau nama Commercialnya di Malaysia Naza Blade 650 TBR SE. Ups Hyosung ni datang Malaysia ngan adik die Naza Blade 250 TBR SE @ Hyosung 250 hihihi.
 

Specifikasi Naza Blade efi ni dah jauh beza dengan yang ade TBR. Ape itu TBR? ok jom check it down ape la pulak TBR tu.

TBR Asia merupakan pengedar rasmi produk keluaran Two Brothers Racing Inc. (TBR Inc.) di Amerika Syarikat untuk pasaran Malaysia. TBR Inc. terkenal dengan sistem ekzos aftermarket berprestasi tinggi dan aksesori motosikal.

Untuk makluman, Naza Blade TBR 2013 Edition dibangunkan bersama TBR Inc. dan Naza Bikes untuk pasaran tempatan serta ASEAN.

Pembaharuan utama yang dilakukan adalah pada sistem ekzos berprestasi yang membantu meningkatkan kuasa Naza Blade sehingga lima peratus, di samping mengurangkan berat jentera sebanyak tiga kilogram.
Solekan pada tubuh motosikal sport itu dibuat menerusi pelekat-pelekat TBR yang menyerlahkan lagi penampilannya. Hahah solekan pada tubuh Hyosung ni hubby i dah tuka dah..dah makeup sendiri kasi lagi gempak dah!! Nak tgk jom!! penjenamaan semula Hyusong.!!


dah make over sepenuhnya
wajah baru penampilan baru

Wajah Hyosung baru kuar kedai belum make over
Akhir kata kepada semua riders/bikers  diluar sana terutama hubby i, tak kira ape jenis motor yang anda bawak yang penting berhati hati dijalan raya. Motosikal lebih terdedah kepada bahaya apabila anda berada di jalan raya compared to memandu kereta!!

Disini i dengan baik hati menyenaraikan tips2 elak kemalangan dan langkah keselamatan:-

Doa
Bacalah doa setiap kali menunggang motosikal. Doa senjata orang islam. To isteri-isteri mithali macam i doakan la keselamatan suami uols sewaktu diorang keluar pegi ride bersama teman-teman diorang. Kot2 diorang ni lupe nak doa sendiri sbb terlalu happykan!!

Kestabilan Fizikal & Mental
Pastikan mental dan fizikal anda sihat sebelum anda menunggang motosikal, jangan tunggang moto dalam keadaan stress, marah, mengantuk, pening dan sebangainya.

Kelengkapan
Pastikan anda menunggang dengan helmet, jaket, glove jangan menunggang sambil berseluar pendek pula.

Kelajuan
Tak perlu nak bawak laju2 walopun cc moto anda tinggi. Ingat!! tak sape hairan dengan kelajuan motosikal anda. Keselamatan adalah lebih utama.

Alert
Sentiasa alert dengan kenderaan depan, belakang, kiri dan kanan anda, keadaan jalan, mereka berisiko menyebabkan kemalangan. 

Keadaan motosikal
Pastikan motosikal anda dalam keadaan selamat. Check break, signal, lampu dan sebagainya.

Sekian saja n3 kali ini. maaf ibu-ibu/kakak kakak yang baca blog ni klo n3 kali ni tak sesuai ngan jiwa anda. Kepada bapak2 abang2 maaf klo terdapat kesilapan dalam entry ni i bukan bikers or riders, i hanya pembonceng. itu pun paling jauh perjalanan yang kurang dari 10km je, hahah I gayat naik moto. Ups, Tapi saya terpaksa tulis lagi satu n3 pasal moto. dengan tajuk TBR bertukar ke Jisu. Tunggu ya. ahaks.  Muahhh





















 

7 comments:

  1. Hi nak tanya sket.. Cane motor tu skang? Sy teringin nak beli gak..

    ReplyDelete
  2. salam,ni bini along(shah) ke..

    ReplyDelete
  3. salam,ni bini along(shah) ke..

    ReplyDelete
  4. salam,ni bini along(shah) ke..

    ReplyDelete
  5. salam,ni bini along(shah) ke..

    ReplyDelete
  6. salam,ni bini along(shah) ke..

    ReplyDelete
  7. salam,ni bini along(shah) ke..

    ReplyDelete