Ramadhan
hampir meninggalkan kita, sedih rasenya :( tahun depan pulak InsyaAllah
panjang umur boleh sesama menghayati ramadhan lagi. jadi jangan
lepaskan 10 terakhir Ramadhan gandakan amal ibadah. solat sunat,
beriktikaf, qiyamullail membaca al-quran dan sebagainya.
10
Ramadhan terakhir ni elakkan keluar rumah, banyakkan berada didalam
rumah beribadah. So kena masak dirumah, I nak kasi uols resepi untuk
berbuka simple je tak perlu banyak masa nak buat tapi sangat sedap. Ni
mmg faveret i klo makan kat Shahrin Low. mmg sedap!
Jom tgk resepi |
Bahan A
Udang 10-15 ekor (buang ekor)
2 biji telor (ambil putih je)
tepung jagung, lada sulah garam @ tepung goreng Kentucky tu je
Minyak masak
Bahan B
2 biji telur masin
1 sudu Minyak masak
2 sudu butter/margerin
3 pelepah daun kari
5 biji cili padi (di potong)
garam
gula
kiub ayam
Dan Caranya!!
Bersihkan
udang, buang kulit separuh, celup didalam putih telur, dan tepung
kentucky, goreng. Asingkan udang yang telah digoreng tadi.
Didalam periuk lain rebus telur masin hingga masak. Amik telur kuningnya dan hancurkan.
didalam
kuali yang lain masukkan satu sudu minyak lebihan goreng udang tadi
bersama 2 sudu butter dalam kuali. Tumis daun kari dan cili padi,
kacau!! masukkan kuning telur masin yang dihancur tadi kacau lagi, masuk
kiub ayam, garam, gula, kacau lagi, masukkan udang yang telah digoreng
tadi kacau sehingga kering. Pastu hidang. sangat sedap.
Sangat sedap. cubalah 15 minit je buat.
LEBIH KURANG MACAM BUTTERMILK TU YE KAK?..=D
ReplyDeleteaah siti tapi ni pki telor asin la..try la buat..:)
DeleteKak zara tag akak untuk sama2 tingkatkn follow..klu tak masuk pun tak..=D
ReplyDeleteni link dia
ReplyDeletehttp://sekuntumbungazara.blogspot.com/2013/07/segmen-upkan-follower-by-hana.html
tq zara, memahami sangat kan u nih..tu la kekadang rase cam syok sendiri je tulis blog tapi xde follower :) tq yer..insyaAllah nnt akak join.
Delete